15 månader!

Lilla H blir 15 månader i dag, och *gulp* nu är det bara ca 5 veckor kvar till förskolestarten..

Dessutom fick vi ett vykort från fröknarna som hälsar henne välkommen 13 augusti, och ett brev med information och frågor inför vårt inskolningssamtal 7 augusti.

Ny entusiasm för lek

Nu är barn för det mesta bra på att gå, kan säga en handfull ord och tycker det är roligt med leksaker man kan dra eller putta. Han eller hon kan förmodligen använda sked eller gaffel och eventuellt gå baklänges. Enkla lekar förnöjer, som att peka på saker för att du ska säga vad de heter. Det är också roligt att lägga saker i lådor och burkar och ta ut dem igen. Hur saker och ting fungerar och passar ihop brukar fascinera – som att passa rätt lock på rätt burk och försöka stapla klossar.

Ditt barns personliga stil utvecklas

Varje barn föds med ett visst sätt att interagera med sin omvärld, även kallat temperament. När ditt barn växer, blir dessa inneboende tendenser tydligare. Ett barn kanske är flexibelt och lättanpassat, medan ett annat föredrar mer förutsägbarhet. Ju bättre du förstår ditt barn, desto bättre kan du anpassa hans eller hennes omgivning för att hjälpa ditt barn fungera optimalt. Vuxna kan själva söka sig till sammanhang som känns bra, men barn beror helt av sina föräldrar. Du kan hjälpa ditt barn förverkliga sin potential genom att respektera hans eller hennes inneboende läggning.

Självkännedom

Vid 15 månader känner ditt barn igen sig själv i spegeln och försöker inte längre nå ”den andra” bebisen i spegeln. Han eller hon börjar se sig själv som en egen varelse och inte bara en förlängning av dig.

Säger ”nej!”

Inom några månader efter första födelsedagen går de flesta barn igenom en period då de mest säger ”nej!” till allting. Det är deras sätt att hävda sin individualitet. Du kan eventuellt mildra detta genom att säga ”nej” så lite som möjligt själv. Du kan formulera om det du säger och istället för att säga ”nej, rör inte det” pröva ”kom och lek här”.

Signatur 3

Lämna en kommentar