23 månader!

I dag blir lilla H hela (ofattbara) 23 månader!

Gnolande, sång och enkla meningar

Vid 23 månaders ålder kan ditt barn förmodligen gnola, sjunga och säga meningar med tre ord som ”hunden springer ut”. Han eller hon kanske börjar försöka rita cirklar och streckteckningar, kan förmodligen lägga enkla pussel och följa instruktioner i två steg, som ”kom hit och vänd ryggen till, så jag får smörja på solkräm”. Ditt barn förstår nu troligtvis motsatsförhållanden – som lång farbror, kort farbror eller liten hund, stor hund.

Leker mer med andra

Ungefär nu kommer ditt barn börja visa intresse för att leka med andra barn. Han eller hon kanske försöker härma ett äldre syskon som dribblar en boll, eller följer med större barn som leker tafatt. Förmodligen kommer ditt barn också att försöka involvera dig i alla lekar han eller hon leker.

Vill ha närhet – vill göra själv

Ditt barn ser sig inte längre som en förlängning av dig, men behovet av närhet och individualitet kan svänga snabbt. Ena sekunden vill han eller hon ha en kram, nästa sekund är det bara armbågar och knän. Ta inte denna nyckfullhet personligt – den är en del av uppväxandeprocessen.

Jag älskar verkligen när hon sjunger, det är så sött att jag bara dör… Orden kommer fler för varje dag, och det blir längre meningar hela tiden, det senaste är nog ”Jag ser ingenting” när det är mörkt eller när hon drar ner mössan för ögonen… Större barn har hon länge varit fascinerad av, och vill gärna hänga med i deras lekar så gott hon kan. Hon växlar också ständigt mellan att kunna själv och att be om hjälp, även behovet av närhet varierar från ena stunden till den andra. Det är verkligen en gåva att få följa sitt barns utveckling!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s