Lektips

Här tips på aktiviteter som passar ett barn på ca 22 månader:

Minsta kocken

Är ditt barn nästa Tina? Uppmuntra matlagningsglädjen med lek i ett låtsaskök.

  • Vad som stimuleras: fantasi, imitation, fin- och grovmotorisk kontroll
  • Vad som behövs: flera kastruller med lock, träslevar
  • Sitt på golvet med ditt barn, med kastrullerna och slevarna framför er. Låtsas lägga saker i kastrullerna och låt ditt barn röra om ordentligt varje gång. En del låtsasingredienser kan det behövas mycket av, andra behöver du bara lägga i en nypa av. Sedan är det dags att smaka av. Visa med ansiktsuttryck om maten är för kall/varm/sur/salt (detta kommer säkert i sig att roa ditt barn kungligt, så uppmuntra honom eller henne att ”smaka av” också). Fortsätt lägga till saker tills det smakar riktigt gott.

Robotförälder

Bli en robot och underhåll ditt barn! Du är en maskin som gör vissa saker om man trycker på olika kroppsdelar. Ditt barn kommer säkert att tycka det är jättekul och lär sig samtidigt om orsakssammanhang.

  • Vad som stimuleras: motoriska färdigheter, förståelse av orsakssammanhang, fantasi
  • Vad som behövs: du själv
  • Gå först runt i rummet med ryckiga rörelser för att komma in i att vara en robot. Förklara att du blivit en robot, böj dig ner och visa ditt barn hur ”kontrollpanelen” fungerar och vad som händer när man trycker på olika delar. Du kan t ex räcka ut tungan om man trycker dig på näsan. Vrid på vänster öra, så att tungan rör sig åt vänster, sedan höger öra så att den rör sig åt höger. Sätt båda pekfingrarna i öronen och öppna ögonen riktigt stort. Upprepa några gånger och se om ditt barn vill pröva att styra ”roboten”. Hitta på så många olika grejor som du vill, men kom ihåg vilken knapp som gör vad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s