22 månader!

I går blev ju lilla H hela 22 månader gammal! I april kan vi fira 40-årskalas tillsammans; hon blir 2 och jag 38…

Målsättningar

Ungefär nu kommer ditt barn att börja forma ibland väldigt fasta idéer om vad han eller hon ska åstadkomma, t ex putta en leksak längs med hela gångstigen eller få alla bitarna i ett pussel att passa ihop. Hur det går kommer att kännas viktigt – ditt barn kommer att känna tillfredsställelse över ett lyckat resultat och bli frustrerad när det inte riktigt går som det var tänkt.

Rädslor dag- och nattetid

Många barn är rädda för olika saker och det kan vara allt från saker som finns, som främmande människor, till saker som förhoppningsvis inte finns, som monster. Du kan bygga ditt barns mod genom att respektera dessa rädslor, säga till ditt barn att du förstår hur han eller hon känner och genom att visa uppskattning för ditt barns försök att vara modig.

Höger- eller vänsterhänt?

Nu kanske du märker att ditt barn föredrar att använda ena handen framför den andra. Detta är ärftligt och 10-15% av alla människor beräknas vara vänsterhänta eller ambidextra (använder båda händerna) till någon grad, men den siffran kan vara högre enligt vissa källor.

Övergång till ”riktig” säng

Det är dags att byta till riktig säng innan ditt barn kan klättra ut ur spjälsängen – vilket kan ske så tidigt som denna månad. Gör ditt barn delaktigt i processen genom att låta honom eller henne vara med och välja säng eller sängkläder och gör den nya sängen så mysig och inbjudande som möjligt. Det kan vara lite jobbigt de första månaderna – ofta finner föräldrar att deras barn stiger upp ur sängen så fort de går därifrån. Nattliga besök till din säng blir förmodligen vanliga. Ha tålamod, så småningom lugnar det sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s