21 månader!

Jag har ju glömt att berätta att lilla H blev 21 månader gammal den 7 januari! Bara tre månader kvar tills 2-årsdagen… GULP, vad hon är stor!

Hemhjälp

Ditt 21 månader gamla barn är förmodligen road av att möblera om hemma, hjälpa till med hushållssysslor och använda sina egna hyllor och barnkammarmöbler i lekar. Han eller hon kan eventuellt klä på sig, tvätta och torka händerna eller borsta tänderna med assistans.

Att flytta sina små möbler tycker hon är jättekul, men hon försöker även med köksstolar och annat som ännu är lite för tungt. Att få hjälpa till med diverse sysslor är populärt, och hon har börjat visa intresse för tandborstning och av- och påklädning.

Är ditt barn redo för potträning?

Någonstans efter 18 månaders ålder och förmodligen innan tvåårsdagen kommer ditt barn att börja kunna känna igen när det är dags att kissa och bajsa. Du kommer att se tecken på att det är dags: ditt barn kanske sätter sig på huk, går undan eller blir röd i ansiktet. Detta innebär däremot inte med automatik att han eller hon är redo för potträning.

Det verkar inte som hon är redo för detta steget riktigt ännu, hon vet var pottan finns men bryr sig inte om den alls knappt.

Vill ha sin vilja igenom

Utforskande verksamhet och trots är förmodligen en del av vardagen nu och med det kommer viljan att göra saker och ting på sitt eget sätt. Detta är ett tecken på att ditt barn fått ökad självtillit och känner att han eller hon faktiskt kan klara av saker på egen hand. Försök i möjligaste mån respektera ditt barns åsikter och preferenser, t ex genom att låta honom eller henne välja smörgåspålägg, tröja eller sängkläder. Knepet är att erbjuda valmöjligheter som alla är bra. Men fortsätt vara tydlig när det gäller saker som är farliga eller helt enkelt oacceptabla .

Ja, egen vilja har vi märkt att hon har… 😀

Skapa och håll er till rutiner

Många familjer tycker det påverkar barnen positivt om man har fasta tider och rutiner för mat och läggdags. Om ditt barn vet vad som händer varje dag kan det dels ge en känsla av trygghet, dels slipper du förmodligen en del ifrågasättanden. Ytterligare en fördel är att det underlättar den dagliga planeringen.

Håller med, men vi är inte alltför strikta med exakta tider för allting, och det har funkat bra ändå hittills.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s