17 månader!

I dag blir lilla H hela 1 år och 5 månader gammal! Stora tjejen…

Milstolpar

Vid 17 månader har de flesta barns vokabulär utvidgats till en handfull ord och en del har börjat kombinera ord. Ditt barn kan också eventuellt ta av sig tröja eller klänning själv och låtsas mata ett kramdjur eller en docka. En del barn i denna ålder kan lära sig borsta tänderna med hjälp.

Kategoriserar objekt

Ditt barn lär sig kategorisera leksaker och andra objekt enligt hur de är lika och olika. Du kanske t ex ser ditt barn sortera saker enligt färg, form eller typ.

Föregå med gott exempel

Om ”nej!” inte redan är ett av ditt barns favoritord, så kommer det att bli det snart. Det är förmodligen en bra tid att börja jobba på god uppfostran – och det bästa sättet är att föregå med gott exempel. Säg ”varsågod” och ”tack” själv och försök helt enkelt bete dig som du själv vill bli bemött. Det handlar om att visa ömsesidig respekt och omtanke, inte bara tomma ord.

Bli petig med maten

Småbarn är kända för att ha faser då de är väldigt kinkiga med maten, så det kan vara slöseri med din värdefulla energi att laga omständlig mat som sedan blir ratad. Håll matlagningen enkel – de flesta måltider kan tillagas så att de innehåller olika småbarnsfavoriter. Låt dig inte överväldigas under kravet att varje måltid, varje dag ska vara perfekt balanserad, utan sikta då hellre på att veckan blir balanserad. Om du överlag serverar varierad och näringsrik kost får ditt barn med stor sannolikhet i sig allt det behöver.

Sova middag en gång istället för två

Vid ett och ett halvt års ålder kommer ditt barn att ligga i övergångsperioden mellan en och två sovstunder på dagen. För en del barn blir det en lite jobbig period då en tupplur är för lite, men två är för mycket. Eftersom det inte går att sova middag en och en halv gång om dagen, är det en sådan där period man helt enkelt får ta sig igenom. Om ditt barn har svårt att sova på dagen, kan du pröva att lägga er tillsammans så att det blir extra mysigt.

Signatur 16

En reaktion på ”17 månader!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s