Förskoledags

I morgon är det dags för lilla H:s stora dag, inskolningen på förskolan börjar!

D ska vara där med henne kl: 08.45, och första dagen går de till kl: 14.00 och på fredag går de till kl: 15.00. Nästa vecka ska hon gå de tider som det är tänkt att hon ska vara där på egen hand sedan.

På vår förskola kör de med en sk föräldraintensiv inskolning under en veckas tid och under hela dagar.

Så här skriver Growing People:

Undersökningar har visat att de allra flesta barn reagerar på att börja på ”dagis”. Reaktionen kan visa sig genom trots, ilska, klängighet, passivitet och trötthet. Dessa reaktioner är naturliga. Att vara skilda åt upplevs ofta av barnet som ett övergivande. För att komma till rätta med denna ibland orubbliga övertygelse hos barnet måste du ge bevis på din kärlek genom att vara särskilt känslomässigt tillgänglig och lyhörd under denna period.

Råd inför förskolestarten

  • Öva innan! Börja i god tid att vänja barnet att bli bortlämnat, till exempel till mor- och farföräldrar eller vänner. Då lär barnet sig att mamma och pappa alltid kommer tillbaka.
  • Lek lekar som hjälper barnet att bearbeta separationserfarenheter exempelvis kurragömma och tittut.
  • Hitta vilka ”avskedsritualer” som passar just ditt barn. Gnugga näsor, nafsa i örsnibb, pussar på munnen, high five och så vidare.
  • Var lugn och trygg som förälder, detta ”smittar av” sig på barnet.
  • Om du är orolig för något ska du prata med personalen, och självklart få stöd i din oro, men visa inte oron för barnet.
  • Se till att det alltid finns en trygghetssymbol med till dagis, till exempel en napp, snuttefilt, nalle, mammas eller pappas halsduk.
  • Var noga med att informera personalen om hur ditt barn tycker och tänker. Vilka vanor och rutiner är viktiga? Hur vill ditt barn bli tröstat? Vad tycker ditt barn är roligt?
  • Låt ditt barn höra hur glad du är över att ni är tillsammans igen och tala om för ditt barn hur mycket du saknat honom/henne.

När du lämnar ditt barn:

Sätt en tidsgräns som känns rimlig när du måste gå. Detta gör du både för ditt barn som för din skull. Att dra ut på avskedet är ofta mer smärtsamt. Känns det väldigt jobbigt efter att du har lämnat, så ring till förskolan när du kommit till jobbet för att höra hur ditt barn mår.

När du hämtar ditt barn:

Försök att i så full utsträckning som möjligt hålla det ni lovat. Om ni sagt att pappa ska hämta så ska han också göra det, risken finns annars att barnet blir oroligt och som följd kan det bli svårt att lämna nästa dag. Försök att ha samma rutiner varje dag och bestäm dig för var gränsen går för vad barnet önskar. Ska du till exempel sitta kvar för att leken inte är färdiglekt eller pusslet ska läggas klart?

Ja, det är en del att tänka på, men jag hoppas innerligt att lilla H ska trivas!

Signatur 13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s