16 månader!

Just i dag fyller lilla H 16 månader! Dessutom har D och jag varit på inskolningssamtal på dagis…

Lekar ditt barn tycker är roliga

Vid 16 månaders ålder tycker ditt barn eventuellt om att rita, tycker det är roligt att hjälpa till hemma och kan kanske sätta fingret till munnen och säga ”shhhh”. Stapla klossar, leka tittut och leka ordlekar (”var är din näsa?”, ”var är mammas mun?”). Han eller hon samarbetar förmodligen när du klär på kläderna (för det mesta) och börjar visa intresse för att ta sig upp och ned för trappor. Det kan ta några månader innan detta sker framgångsrikt, däremot.

Känslor av kontroll och maktlöshet

Ditt 16 månader gamla barn är ännu inte alltid framgångsrik i allt. Det är lätt att snubbla på sina egna fötter eller felbedöma avstånd så man slår sig. Det är frustrerande att lära sig vara människa och ditt barn försöker få en känsla av kontroll.

Ilska är naturlig

Ibland kan allt bli överväldigande och det är då vredesutbrotten i Technicolor sker. Ditt barn kan inte sluta gråta eller vara arg mitt uppe i det. Kom ihåg att han eller hon bara har ett sätt att ventilera. Du kan göra något annat för att avreagera dig, som att träna. Visa tålamod när vreden slår ner, ”var bara där” för ditt barn och erbjud det som behövs, vare sig det är tröst eller att låta honom eller henne vara i fred.

Läs med ditt barn

Om ni läst tillsammans från början är det en rogivande sak att göra. Låt ditt barn välja bok – även om det är en ni läst tusen gånger. Peka och namnge saker tillsammans.

Signatur 11

En reaktion på ”16 månader!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s