14 månader!

Just i dag blir lilla H 14 månader, och under helgen har det hänt stora grejer i hennes liv! Rädslan att släppa taget och stå själv har släppt och hon har gått en del steg helt på egen hand.

Det känns så mycket större att hon snart ska gå, än vad det gjorde när hon började krypa. Ännu ett steg mot hennes självständighet och ännu ett steg ifrån att vara min lilla bebis…

14 månader

Viktiga milstolpar

  • Nu kan ditt barn förmodligen vinka hejdå och kan rulla en boll fram och tillbaks mellan dig och sig själv. Ungefär hälften av alla barn i den här åldern dricker från mugg eller kopp och en del börjar visa intresse för att hjälpa till hemma. Ditt barn kan kanske stå själv, böja sig ner och räta på sig igen och eventuellt gå bakåt. Han eller hon säger förmodligen flera ord och lär sig fler varje dag. Ditt barn har klara idéer om vad han eller hon vill göra och kan vara väldigt envis när det gäller att utföra detta.

Att hävda behov och begär

  • Sådant du säger nej till är det allra mest spännande, så gör ert hem så barnsäkert som möjligt för att underlätta tillvaron. Om du täcker stickkontakter med petskydd, har spärr på låga skåpluckor och ställer sköra saker utom räckhåll så är ditt barn säkrare och du kan slappna av lite mer. Du skulle kunna fylla ett lågt skåp med barnvänliga grejor att undersöka – plastbunkar, leksaker, tomma lådor, plastslevar – och byta då och då så att det fortsätter vara spännande. Barn lär sig genom lek.

Bordskick – hm. Entusiasm – javisst!

  • Det är ingen idé att förvänta sig bordsskick av småbarn. Att äta – liksom allt annat ditt barn gör – handlar om inlärning och i denna ålder tenderar inlärning att vara entusiastisk, men geggig. Ditt barn jobbar på att kunna hantera en sked – nödvändigt för att kunna äta själv – men kollar också hur ägg känns och vad som händer om man kastar druvor. Det kan tära lite på golvbeläggning och möbler. Lägg en vaxduk under ditt barns stol, servera varierad och hälsosam kost och låt ditt barn välja vad det vill äta.

Fäster sig vid trygghetsföremål

  • Ditt barn behöver trygghet från sin omgivning, i form av favoritnallen, -filten, eller båda. Dessa saker kallas ”övergångsobjekt” och kan ge en känsla av trygghet, särskilt om du inte skulle vara hemma. Barnläkare säger ofta att man ska uppmuntra sådana trygghetsobjekt. Ditt barn är fullt upptagen, varje dag, med att lära sig nya, svåra saker och det kan vara skönt och tryggt att gosa i sängen med en välbekant filt eller ett gosedjur.

Signatur 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s