13 månader, del II

Stå och gå

Vid 13 månaders ålder går ungefär tre fjärdedelar av alla barn för egen maskin – om än lite ostadigt. Om ditt barn ännu föredrar att använda sig av möblerna för att ta sig runt, betyder det bara att det kommer att ta lite längre. En del barn går inte förrän vid 17 eller 18 månaders ålder. Oavsett hur ditt barn tar sig runt, med hjälp av möbler eller för egen maskin, så är det viktigaste att det faktiskt tar sig fram; han eller hon behöver inte längre vänta på att bli buren och med detta öppnas helt nya möjligheter.

Utforska och upptäcka

Med sin nya rörelseförmåga kan ditt barn tillfredsställa sin nyfikenhet bättre – undersöka katten på nära håll, t ex. Det är ett stort steg framåt.

Gripa och använda händerna

Samtidigt som benen kommer till större användning, så börjar ditt barn också kunna använda händerna till mer. De flesta 13-månaders barn kan plocka upp ett objekt och lägga det i en låda och en del kan redan rita med kritor. Han eller hon kanske kan hålla en sked, men det är lite tidigt att förvänta sig framgångsrik användning av den ännu.

Växer långsammare och äter mindre

Var inte förvånad om ditt barn, som tidigare varit jättehungrigt, nu äter mindre. Mellan födseln och ettårsdagen tredubblas de flesta barns vikt och de växer 25 cm på längden. Men mellan första och andra födelsedagen saktar de av i växten och börjar tappa bebishullet. Hur mycket och vad ditt barn äter varje dag kan komma att variera ganska mycket.

Kommunicerar och förstår

Ditt barn säger nu ”pappa,” ”mamma,” och några andra igenkännbara ord. Men han eller hon uttrycker sig ganska tydligt med dessa få ord. Du svarar säkert på ditt barns fysiska språk utan att ens tänka på det. Han eller hon förstår nu en hel del av det enklare språket som ni använder dagligen.

Lever mest i nuet

Ditt barns lek är mest experiment just nu, som ”vad händer om jag släpper koppen?”, eller ”vad händer om jag lägger händerna i såsen?”. Han eller hon fascineras av följderna av handlingar och eftersom minnet ännu inte är särskilt väl utvecklat är det lika intressant tionde gången som den första.

2 reaktioner på ”13 månader, del II

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s