13 månader!

I dag blir lilla H 13 månader gammal! Hjälp, hon är verkligen stora tjejen nu, och ingen bebis längre…

Så utvecklas ditt barn

Har ditt barn tagit sina första steg ännu? Om inte, så sker det nog inom kort – ha kameran redo! Det finns ingen orsak att vara orolig om ditt barn än så länge nöjer sig med att krypa — vissa barn börjar inte gå förrän vid 17-18 månaders ålder. I takt med att ditt barn blir mer rörligt, kommer det att kunna undersöka sin värld med större frihet. Bli inte förvånad om det tar sig mindre önskade uttryck, som till exempel oplanerade dekorationer av väggarna med kritor. Den konstnärliga ådran kan dyka upp både här och där.

Så förändras din tillvaro

Kommunikationen med din 13-månadersbebis blir alltmer sofistikerad. Ord som ”mamma” och ”pappa” kan ni förmodligen redan urskilja – och kanske rentav fler. Men ord är inte det enda sättet att göra sig förstådd. Om ditt barn vill ner på golvet, kan det peka. Om det vill ha din uppmärksamhet, kan det dra i dina kläder. Prata så mycket som möjligt med varandra, eftersom ditt barn nu förstår en hel del av det språk som används till vardagslag.

Ögonproblem

Om ditt barn har problem att röra ögonen i alla riktningar, eller har någon form av vindögdhet, är det lika bra att försöka korrigera det nu. Många ögonproblem behandlas bäst från början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s