1 år!

Tolv månader – din bebis utveckling

De första stegen

Den där stora stunden är nästan här — denna månad kanske ditt barn tar de första stegen utan stöd (det kan också ta flera veckor eller månader innan det sker, så var inte orolig om ditt barn tar det lite lugnt med den delen av sin utveckling). De flesta barn tar sina första steg på tå med utåtvända fötter. Det kan vara värt att ha kameran redo, så att du inte missar detta viktiga tillfälle. Ungefär vid denna tid kanske bebisen börjar äta själv med sked — men kommer förmodligen att missa munnen då och då.

Nya lekar

Ungefär nu börjar förmodligen ditt barns lekar handla mindre om finmotorik (pincettgreppet är fixat och klart nu!) och mer om träning av större muskler, grovmotorik. En del barn i denna ålder kan fokusera sig på lugna och koncentrerade aktiviteter i två till fem minuter — men din bebis favoritaktiviteter är inte nödvändigtvis särskilt tysta.

Förmodligen roar det att putta, knuffa och slå omkull saker just nu. Bebisen både ger och tar emot saker och tycker det är roligt att lägga saker som klossar i behållare och tömma ut dem. Samma lek är jättekul med kastruller — små passar in i stora och de gör fantastiska ljud när man slår på dem!

Godnattstunden

En av dagens vilostunder för föräldrarna är sovstunden mitt på dagen. Men det kan bli svårare att få ditt barn att sova på dagen framemot första födelsedagen och ett växande oberoende kan göra nattandet mer komplicerat.läsa saga, sjunga eller spela musik, sedan godnatt. Vad du än gör och i vilken ordning, är det bra att hålla sig till samma så att du och din bebis får tid att varva ner och komma i kontakt med varandra.

Bra och fasta godnattrutiner, till exempel ett bad och godnattsaga, kan vara till stor hjälp. Det är en bra idé att göra saker i samma ordning — mata, bada, pyjamas, liten lekstund, läsa saga, sjunga eller spela musik, sedan godnatt. Vad du än gör och i vilken ordning, är det bra att hålla sig till samma så att du och din bebis får tid att varva ner och komma i kontakt med varandra.

Det kan vara svårt att säga hejdå

Av och till har förmodligen ditt barn visat tecken på separationsångest under de sista månaderna. Det är helt normalt — ditt barn är helt beroende av dig och kan känna sig ledsen och upprörd när du går någonstans. Du kan be din barnvakt att komma lite tidigare, så att bebisen får tid att vänja sig. Gör inte avskeden till en stor affär; dra inte ut på tiden och ge puss och kram. Bebisen kommer att sluta gråta en kort stund efter att du är utom synhåll.

Du kan hjälpa ditt barn till större oberoende genom att inte alltid hänga över det. Om bebisen beger sig till ett annat rum, kan du låta det gå en eller två minuter innan du följer efter. Om du går in i rummet bredvis, kan du ropa så bebisen hör dig – men kom inte nödvändigtvis rusande vid varje pip. Totalt oberoende är varken önskvärt eller lämpligt hos en bebis, så idén är att ditt barn ska kunna känna tillit till dig och vara medveten om att du kommer och går — och kommer tillbaks.

Mer språkkunskap

Vokabuläret består förmodligen bara av ett par ord förutom ”mamma” och ”pappa”, men många ettåringar säger ”meningar” som låter som om de pratar ett främmande språk.

Förmodligen kan ditt barn vid det här laget svara på enkla instruktioner och frågor, särskilt om de förstärks med handrörelser. Du kan t ex fråga ”Var är din mun?” och peka på den. Eller pröva ”Ge mig muggen” och peka på den. Bebisen kanske till och med svarar på sitt eget sätt, som att skaka på huvudet för att säga ”nej”.

Ta vara på bebisen förmåga att ta in allting och sätt bra exempel på vänlig och god kommunikation. Säg ”varsågod” och ”tack” och gör uppstädning av leksaker rolig genom att göra det till en lek. Konceptet kanske behöver lite inarbetningstid, men det är inte för tidigt att börja.

Namnge allt

Det är upp till dig att hjälpa ditt barn sammankoppla saker och deras namn — ju mer du gör det, desto fortare kommer ditt barns vokabulär att växa. Prata med bebisen och namnge allt, räkna stegen när du går i trappan, peka ut grönsaker och frukt i affären och berätta vad de heter och vilken färg de har. Be din bebis peka ut saker när ni läser bilderböcker och ge enkla val ibland — fråga t ex om bebisen vill ha röda eller blå sockar, eller om den vill leka med klossar eller stapelmuggar. Du kanske inte får svar genast, men å andra sidan kanske du överraskas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s