Lära sig gå

Lilla H har ju inte börjat gå ännu, men jag känner mig inte så stressad över det. Jag kände en viss oro när det tog rätt lång tid för henne att lära sig sitta upp utan stöd, men sedan dess har jag insett att hon lär sig nya saker när hon själv känner sig redo.

Hon reser sig mot allt hon kommer åt, och hon kan förflytta sig utan större problem runt t.ex ett bord och mellan två olika platser, t.ex soffan och soffbordet.

Ännu lugnare blev jag av denna info som kommer från Babycenters veckobrev jag får via mailen:

Börja gå

 • Att börja gå är en viktig milstolpe i ditt barns utveckling, eftersom det gör så mycket för självständigheten. De första stegen mot en framtid av hoppande och springande, från att stå och vingla med ett fast grepp om dina händer, är också början till slutet på babyåldern.

När det sker

 • Under ditt barns första år ökar muskelstyrka och koordination, vilket gör att ditt barn kan lära sig sitta, rulla runt, krypa och till sist dra sig upp till stående, ofta vid ungefär åtta månader. Sedan är det en fråga om balans och övning – de flesta bebisar tar sina första steg mellan nio och tolv månader och går bra vid 14-15 månaders ålder. Det är också helt normalt om det tar längre – många barn börjar inte gå förrän efter 16-17 månader.

Hur det utvecklas

 • Om du håller en nyfödd bebis under armarna så att fötterna rör vid ett fast underlag, så kommer den att trycka emot med benen, så att det nästan ser ut som om den går. Men detta är en reflex som kommer att försvinna efter ett par månader; benen är inte starka nog att bära kroppen.
 • Om du vid ungefär fem månaders ålder håller bebisen så att den ”står” på dina lår, så kommer den att studsa upp och ner. Under de följande två månaderna kommer studsande eller hoppande förmodligen att vara en favoritaktivitet som hjälper till att göra benen starkare medan bebisen jobbar på färdigheter som att rulla runt, sitta upp och krypa.
 • Kring åtta månader kommer bebisen förmodligen att försöka dra sig upp till stående med hjälp av möbler. Om du ställer bebisen vid soffan, så kommer han eller hon att grabba tag stadigt. Under de påföljande veckorna kommer detta att utvecklas till att röra sig i sidled med stöd av möbler och till slut kanske stå ett ögonblick utan stöd. När ditt barn gör detta, kanske han eller hon kan ta ett par steg om du håller händerna och försöker eventuellt böja sig ned från stående för att plocka upp en leksak.
 • Vid nio eller tio månader kommer ditt barn att börja försöka klura ut hur man böjer på knäna för att sätta sig ned från stående (svårare än man tror!).
 • Vid elva månader kan bebisen förmodligen stå själv, böja sig ner och sitta på huk. Den kanske också går om du håller handen, men går förmodligen inte helt på egen hand än på några veckor. De flesta barn tar sina första steg på tå med utåtvridna fötter; ”tio i två”-postition.
 • Vid 13 månader går ungefär 3/4 av alla barn, om än ostadigt. Om ditt barn fortfarande går med stöd av möbler, så innebär det bara att det kommer att ta lite längre att gå på egen hand. En del barn börjar inte gå förrän vid 16-17 månader eller ännu senare.

Vad kommer sedan?

Efter de första andlösa stegen mot större oberoende börjar arbetet med att finslipa rörelseförmågan:

 • Vid 14 månader kan ditt barn förmodligen stå på egen hand, böja sig ner och räta på kroppen igen och jobbar eventuellt på att gå bakåt.
 • Vid 15 månader går ett genomsnittligt barn ganska bra och tycker det är roligt att dra eller putta leksaker samtidigt.
 • Vid ungefär 16 månader börjar ditt barn visa intresse för att kunna gå i trappor – men kommer förmodligen inte att kunna gå själv i dem än på några månader.
 • De flesta 18-månadersbebisar går bra. Många kan gå uppför trappor med lite hjälp (att gå ner kan behöva några månaders träning än så länge) och gillar att klättra på möbler. Ditt barn kanske försöker sparka boll (men lyckas förmodligen inte alltid) och gillar säkert att dansa, om du sätter på musik.
 • Vid 25 eller 26 månader är ditt barns steg jämnare och han eller hon rullar förmodligen av steget från häl till tå som vuxna gör. Nu blir barn också bättre på att hoppa.
 • Vid tredje födelsedagen är många av de grundläggande kroppsrörelserna automatiska. Ditt barn behöver inte längre koncentrera sig för att kunna gå, stå, springa eller hoppa – men vissa rörelsemoment, som att stå på tå eller balansera på ett ben, kräver förmodligen ännu koncentration och en viss ansträngning.

Din roll

 • När bebisen lär sig stå kan den behöva hjälp med att sitta ner igen ibland. Om den ”fastnar” i stående läge är det bättre att visa hur man böjer knäna för att sätta sig utan att ramla och låta bebisen pröva själv, än att helt sonika lyfta upp den och sätta den ner.
 • Du kan uppmuntra ditt barn att gå genom att sitta eller stå framför med utsträckta armar, genom att hålla händerna och ge stöd, eller genom att skaffa en gåvagn eller liknande (se till att den är stabil och har bred bas). Lek-/gåstolar gör det alltför enkelt att förflytta sig, vilket gör att benmuskulaturen inte utvecklas ordentligt. Av denna orsak säger en del experter att man inte ska använda dem alls. Du kan också låta bli att skaffa skor tills ditt barn går mycket utomhus på skrovligt eller kallt underlag – balans och koordination stimuleras bäst av att gå barfota.
 • Som alltid är det viktigt att ditt barn har en säker miljö att öva sina nya färdigheter i. Följ riktlinjerna för barnsäkring och lämna aldrig bebisen utan tillsyn.

När du eventuellt bör söka hjälp

 • Helt normala barn går ibland inte innan 16 eller 17 månader. Det är mer väsentligt att utvecklingen går framåt; om din bebis var lite sen med att rulla runt eller krypa, kan det vara så att den behöver några fler veckor eller månader för att lära sig gå också. Så länge ditt barn utvecklas i rätt riktning behöver du inte vara orolig. Bebisar utvecklas i olika takt, vissa snabbare, andra långsammare, men om ditt barn verkar ligga efter kraftigt kan du prata med BVC. Kom ihåg att barn som föddes för tidigt kan behöva längre tid att nå sina milstolpar, jämfört med jämnåriga barn som var fullgångna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s