Hjälp ditt barn att prata

Bebisar har en medfödd förkärlek för den mänskliga rösten och lyssnar ofta intresserat när någon pratar. Du kan dra nytta av detta, precis som när ditt barn var en bebis.

Hur kan jag hjälpa mitt barn lära sig tala?

  • Prata så mycket och så ofta du kan, direkt till ditt barn. Försök att hålla konversationer bara med ditt barn så ofta som möjligt. Om du pratar eller läser till ditt barn och ett äldre syskon, får det yngre barnet inte så många upprepningar och förklaringar som det kan dra nytta av och som det får när ni bara pratar med varandra. Titta på ditt barn när du säger något. Låt honom eller henne se ditt ansikte och dina gester.
  • Visa ditt barn vad du menar, samtidigt som du säger det. ”Nu tar vi av dig tröjan”, kan du säga, samtidigt som du drar den över huvudet; ”nu tar vi av dig skorna”, när du tar av dem.
  • Visa ditt barn vad du känner, genom att låta ditt ansiktsuttryck spegla det du säger. Det är inte rätt ålder för att retas eller vara sarkastiskt (finns det en bra ålder?). Om du kramar din lille pojke och säger ”Vem är mammas smutsiga lilla monster?”, är det bara förvirrande. Ditt ansikte säger nämligen ”Vem är mammas underbara lilla pojke?”
  • Hjälp ditt barn förstå sammanhanget av vad du säger; det spelar ingen roll om han eller hon inte förstår enstaka ord. När du lagat mat och ställt den på bordet, kan du räcka ut handen och säga ”nu är det dags att äta lunch”. Ditt barn kommer att förstå och komma och sätta sig i sin stol. Han eller hon kanske inte förstår orden du använder separat, men kommer att lära sig vad de betyder genom att höra dem, om och om igen, i sitt sammanhang.
  • Dela med dig av din entusiasm, eftertryck och det känslomässiga innehållet i vad du tänker. Oavsett om du pratar om hur mycket du älskar ditt barn eller om flyttfåglar i sträck, så är det sättet du pratar om saker som berör dig som kommer att få ditt barn att vilja förstå vad du säger.

Hur kan jag hjälpa mitt barn kommunicera?

  • Hjälp ditt barn förstå att allt tal är kommunikation. Om du pladdrar på utan att vänta på svar eller se ut som om du väntar dig ett svar, eller om du inte svarar när ditt barn eller andra pratar till dig, förmedlar det att ord bara är meningslösa ljud.
  • Ha inte prat som bakgrundsljud. Om du tycker om att ha radion på, är det bättre att ställa in en station med musik. Om du lyssnar, kan du visa att du tar emot meningsfull kommunikation från en människa man inte kan se.
  • Agera som tolk åt ditt barn. Du kommer förmodligen att förstå ditt barns tidiga tal bättre än andra människor och han eller hon kommer att tycka det är mycket lättare att förstå dig och andra närstående än det är att förstå främlingar.
Saxat från Babycenter

En reaktion på ”Hjälp ditt barn att prata

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s