Vid matbordet

Här kommer lite information som kan vara värt att tänka på vid måltiderna:

Äta tillsammans , hela familjen, ger en god social träning.

För att ditt barn ska kunna sitta med själv vid matbordet på egen hand och kunna äta och dricka krävs det:

  • en säker matstol
  • djup tallrik
  • sked
  • mugg

Att sitta med vid matbordet är roligt, men då behövs en bra stol. Höga barnstolar är inblandade i många fallolyckor varje år, så håll uppsikt över ditt barn i stolen. Ett sätt att förhindra en sorts olyckor är att fästa en rem i stolens bygel. Därefter skruvar du fast en ögla under matbordet, och med hjälp av en hake som du fäster i öglan kan du sedan förankra stolen i bordet.

Barnstolsremmar köper du bland annat hos AKTA och i välsorterade barnvagnsaffärer.

Barnstolen ska vara stabil och stadig. Stolens ben ska inte spreta för mycket, det kan innebära en snubbelrisk för både barn och vuxna. En del stolar har justerbar sitt- och fotplatta, dessa kan då flyttas efterhand som barnet växer. Många gånger sitter ditt barn bättre med en reglerbar fotplatta. De justerbara stolarna är oftast dyrare men de kan användas längre, långt upp i skolåldern.

En sits att fästa med remmar på en vanlig stol finns för barn från åtta månaders ålder. De kan vara bra när man ska ut och resa. Det bör tilläggas att inte alla stolar passar att fästa sitsen på.

Med en barnanpassad tallrik, sked och mugg blir måltiden både roligare och enklare.

Tallriken

  • Tallriken ska vara djup och ha en kant, då blir det lättare att få upp maten på skeden. Den ska också stå stadigt, med en gummilist under. Då är det också svårt för barnet att ta tag i den för att kasta den i golvet.

Skeden

  • Skeden ska vara lätt att greppa för ditt barn, den bör alltså vara kort och relativt tjock. Den ska också kunna användas av både höger- och vänsterhänta. Skedbladet ska vara av en teskeds storlek och grund så att det går lätt att få av maten.

Mugg

  • Att skaffa en mugg med två handtag, lock och pip är en kompromiss mellan att suga och att dricka på vanligt vis. Med denna typ av mugg tränar sig barnet att hålla muggen utan att spilla. När ditt barn lärt sig att hantera muggen tar du av locket.

Haklapp

  • Du kan använda vad som helst som haklapp, till exempel en handduk som du fäster med en tvättklämma där bak. Eller en haklapp i ”mjuk” hårdplast med spillficka. Ett annat alternativ är förkläde med långa ärmar som skyddar hela ditt barn. Välj ett som knäpps i ryggen med kardborrband och har elastiska manschetter på ärmarna.
Saxat från Growing People

En reaktion på ”Vid matbordet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s