Säkerhet i köket

Många bebisar, och även lilla H, älskar ju att vara i köket och pilla på allt man kommer åt!

Här är en lista med saker att tänka på:

Köket är hemmets medelpunkt för många familjer. Det är också det rum som är svårast att göra barnsäkert. Det är lätt att missa någon av de dolda risker som ett helt vanligt kök innehåller, men med en metodisk genomgång kan du göra ditt hem säkrare för din familj.

  • Förvara glas och porslin i skåp med barnlås eller så högt upp att det inte går att nå.
  • Var medveten om riskerna med rengöringsprodukter. Försök undvika de som innehåller flest gifter och förvara dem på säker plats, oåtkomligt för barn.
  • Förvara knivar och andra vassa verktyg som mixerblad i lådor med barnlås. Vissa barn lär sig fort hur man öppnar ‘barnsäkra’ lås, så var uppmärksam. Om ditt barn skulle råka lära sig hur man tar sig in, måste du tänka ut en annan strategi. Du kan antingen låsa in farliga redskap, eller förvara dem utom räckhåll. Ett annat alternativ är att ha grind till köksdörren, men det är bara en fungerande lösning om du samtidigt kan ha uppsikt över ditt barn.
  • Undvik att ställa glas, varma drycker och varm mat alltför nära kanten och använd helst inte tallriksunderlägg och dukar — ett barn kan lätt ta tag och dra ner dem och allt som står på dem.
  • Du kan ha ett köksskåp som ‘säker’ plats att gå på upptäktsfärd i — men inte alldeles vid spisen. Det kan göra att nyfikenheten på vad de andra skåpen innehåller minskar. Där inne kan du ha riskfria med roliga saker att leka med, som mindre kastruller, träslevar, plastbunkar och diverse förvaringsburkar av plast. Då och då är det bra att byta innehållet, så att det fortfarande är spännande.
  • Försök använda de bakre kokplattorna så mycket som möjligt och när du använder de främre är det viktigt att vända handtagen inåt. De flesta ugnar har barnlås på luckan, men kolla att det fungerar och att ditt barn inte kan öppna. Försök se till att soptunnor och diskmaskiner är stängda när de inte används.
  • Förvara brandsläckare nära de platser där brandrisk är mest sannolik, som i köket och vid eldplatsen. Man bör däremot bara försöka släcka små eldar själv. Om det börjar brinna är det viktigast att utrymma och ringa brandkåren/SOS Alarm.
  • Lämna aldrig barn sittandes utan uppsikt i barnstolar och se till att du använder säkerhetsselen. Om det inte finns en i er barnstol, så går det att köpa separat.
  • Bär inte bebisen samtidigt som en kopp het dryck. Räck inte varm mat eller varma drycker till andra så att du sträcker dig över bebisen och undvik att dricka varma drycker när du ammar. Ställ varma drycker så att de inte kan nås av bebisar och småbarn. Använd en sladdlös vattenkokare och se till att den är placerad längst bak på köksbänken.
  • En lekhage kan vara ett effektivt sätt att få tillfälle att göra nödvändiga jobb som kan föra med sig risker för bebisen, iallafall för kortare stunder. Om din bebis fortfarande vill vara nära hela tiden, kan du ställa hagen i samma rum så att bebisen ser dig hela tiden och inte känner sig utanför.
Saxat från Babycenter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s