Leksaker för 12-18 månaders ålder

Babycenter har så mycket bra tips, så här kommer ett till…

Nuförtiden går det (bokstavligen) fort framåt för ditt barn – något som kanske får dig att sakna bebistillvaron när du jagar efter ditt barn i affären. Ordet ”aktiv” får en ny betydelse för dig som upplever detta för första gången. Det är inte så konstigt att barn uppskattar leksaker som verkligen använder hela kroppen i denna ålder – bollar, gungor och lagom stora klätterställningar är några exempel.

Ditt barn har bättre kontroll med händerna nuförtiden också och kan använda sorteringslådor mer effektivt, bygga högre torn och t o m använda tjocka kritor. Lekar handlar mycket om att experimentera – ”Vad händer om jag tappar den här bollen?” eller ”Vad händer om jag drar i den här spaken?” Att se vad egna handlingar får för konsekvenser är fascinerande och eftersom minnet ännu inte är helt utvecklat så är upprepningar viktiga. Småbarn tycker också om att härma vuxna, så titta efter leksaksvarianter av vardagsföremål.

Leksaker att dra och putta:

  • Vagnar med låg tyngdpunkt kan ge nybörjare något att luta sig på när de går omkring. Leksaker som man kan dra är roliga för de som är stadigare på fötterna och kan vända sig bakåt för att titta när de går framåt. Om de dessutom flaxar med vingarna, guppar upp och ner, piper, eller klapprar när man drar dem är det ännu roligare.

Leksaker att sortera och passa in i varandra:

  • Småbarn älskar att sortera, stapla, röra till, välta och på andra sätt omorganisera sina liv. Leksaker med olika former att sortera och sådana som har delar i minskande storlek som passar in i varandra är stimulerande och kul för barn som testar sin tidiga problemlösningsförmåga.

Klätterställning:

  • En liten klätterställning kan ge ditt barn en plats att klättra på, gömma sig i, åka rutschkana ifrån och träna sina motoriska färdigheter på – om och om igen. Men de brukar kosta en del och kanske inte är aktuella så lång tid, i och med att ditt barn växer ur dem.

Bollar:

  • Alla bollar som barn i denna ålder kan få grepp om är roliga – badbollar som inte är helt uppblåsta, tennisbollar, tygbollar. Undvik bollar som ditt barn skulle kunna stoppa i munnen. Ni kan börja ‘kasta’ boll till varandra nu (kanske snarare rulla, än så länge) – ditt barn kommer snabbt att greppa ge-och-ta-rytmen i sådana lekar.

Barnsäkra kritor och papper:

  • Dags att börja rita! Börja med att ge ditt barn ett par kritor åt gången och tejpa fast stora papper på golvet så att man kan rita utan att dra omkring papperet.

Leksaker att rida eller åka på:

  • Kanske ännu roligare än att gå! Det går att hitta sådana som har ett långt handtag som en vuxen kan använda, när små ben blir trötta. Undvik elektriska varianter – de är onödigt dyra och tar bort tillfredsställelsen i att ta sig fram för egen maskin.

Leksaksspis eller -snickarbänk:

  • Blivande gör-det-självare eller matglada små människor kan leka massor av timmar med utrustning i lagom storlek av plast eller trä. Man kan härma vuxna sysslor på detta sätt och nöjet med sådana leksaker brukar vara länge eftersom de också fungerar för mer sofistikerad lek.

Bilderböcker:

  • Nu är det roligt med böcker med mer komplicerade illustrationer av välbekanta saker och sysslor. Nu kanske ditt barn börjar visa tillfredsställelse över att ha sitt eget lilla bibliotek och kan ta fram favoritböcker för dig att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s