Att planera 1-årskalaset

Vi kommer förmodligen inte att ha en massa lekkamrater på lilla H:s ettårskalas, utan det blir nog tjocka släkten som kommer.

Här är i alla fall lite kalastips inför ettårsdagen från Babycenters hemsida:

Ett barns första födelsedag är ett stort tillfälle för familjen, men det är onödigt att spränga banken. Födelsedagsbarnet kan inte se skillnad på dyrköpt och hemmagjort, har ännu inte utvecklat förmågan att uppskatta extravaganser och oftast är det bäst om evenemanget är i proportion till jubilaren – m a o inte alltför stort.

Förstå din ettåring

 • En ettåring kan tycka att främlingar och främmande platser är lite jobbiga, eller rentav otäcka. Även om den tycker att andra bebisar är roliga, kommer den inte att utveckla förmågan att leka tillsammans än på ett tag. En ettåring tycker om att få uppmärksamhet och att få dig att skratta. Eliminärt, käre Watson: Slutsatsen pekar mot ett litet, intimt familjekalas.

Vem ska man bjuda in?

 • Eftersom bebisar i den här åldern ofta är väldigt mammiga (eller pappiga), så är den största lyxen odelad uppmärksamhet. En ettårings sociala nätverk är litet och intimt. Att fylla huset med främlingar och uppståndelse kommer inte att göra födelsedagsbarnet gladare, så ni kan lugnt begränsa gästerna till nära familj och vänner.
 • Mor- och farföräldrar vill ofta vara med (med kameran i högsta hugg) och om ni blivit vänner med andra föräldrar och barn från till exempel föräldragruppen, kan det vara roligt att bjuda in dem. Om du känner att du vill göra något extra fint, kan du kanske köpa eller göra fina inbjudningskort – du behöver ju inte så många.

När på dagen

 • Vid ett års ålder har förmodligen din bebis någotsånär fasta rutiner för sovstunder. Uppståndelse precis när den är trött och behöver sova brukar bli mindre lyckat och det kan fungera bättre med kalas på eftermiddagen. Om ni bjuder in fler bebisar, kan det vara bra att kolla när de brukar sova. Om en sätter igång, så gör alla det! Kalaset behöver inte hålla på i evigheter – en timme blir alldeles lagom i den här åldern.

Lekar och aktiviteter

 • Smällande ballonger och tjutande flärpar kommer förmodligen att skrämma mer än roa och ballongtrasor, avslitna pappersbitar och dylikt som kan hamna på golvet utgör en allvarlig kvävningsrisk i den här åldern, så låt de vara tills vidare. Musik kan vara trevligt, liksom en dans med bebisen. Sånglekar med rörelser brukar roa och om föräldrarna finns till hand kan alla sjunga tillsammans. Om ytorna är oömma, kan man ha fingerfärgsmålning på vit pappersduk (efter tårtan) eller stora ark/rulle. Tittut är roligt för ettåringar, och att leta efter saker som gömts i en låda eller under ett skynke. Att öppna presenter är också kul — papperet kommer förmodligen att roa mer än innehållet!

Var ska festen hållas?

 • ”Hem sköna hem” är förmodligen den bästa principen. Färgglada dekorationer uppskattas av de flesta och om ni vill ha något extra, kan ni göra ett bollhav anpassat till bebisar.

Maten bör vara enkel – det mesta hamnar ändå på golvet

 • Plockmat fungerar utmärkt, eftersom det inte avbryter leken. Andra föräldrar kommer förmodligen att ha med sig en mugg eller flaska med deras barns favoritdryck, men det kan vara bra att ha vatten, mjölk och utspädd fruktjuice att bjuda på. Om du tänker göra mat till de vuxna gästerna är det bra att hålla även den så enkel som möjligt och undvika sådant som kan utgöra kvävningsrisk om det hamnar i små nävar (t ex jordnötter).
 • En del barn i den här ålder har tänder och kommer att kunna bita av och tugga mat, medan andra fortfarande är tandlösa. Var beredd på allt. Osötade kex, pyttesmå smörgåsar och små yoghurtportioner fungerar bra. Chokladfingrar är naturligtvis goda, men smetiga. Enklare kex kan vara bättre. Chokladpudding, fruktgelé och andra efterrätter med fascinerande konsistens brukar mest bli lekmaterial i den här åldern och det kan bli geggigt. Mini-gästerna kommer förmodligen inte att äta mycket, försök erbjuda varierad smak, konsistens och färg istället för kvantitet. Födelsedagstårtan är naturligtvis viktig. Hemmagjord är alltid roligast och kan vara en gräddtårta, chokladtårta eller en dekorerad fylld kaka. Håll ljuset under uppmärksamhet, eftersom en ettåring med största säkerhet kommer att försöka ta tag i det, snarare än att blåsa ut det.

Temakalas

 • Ettåringar bryr sig knappast om temapartyn. Du kanske tycker det är roligt att hålla ihop färgschemat något, men det är mer för fotografierna än för de små gästerna.

Godispåsar

 • Godispåsar är ganska överflödiga i den här åldern och det som de vanligtvis brukar innehålla, som godis och ballonger, är en klar kvävningsrisk. Om du absolut vill ge gästerna något att ta hem, är det bättre med en liten, säker kramleksak eller en liten pekbok med lagom tuggmotstånd.

Att välja present

 • Vid det här laget brukar bebisar uppskatta sådant som ger ifrån sig ljud eller ljus (eller båda), så aktivitetsleksaker brukar vara bra. Det är aldrig för tidigt för böcker och roliga pekböcker med olika sorters ytor och material som är intressanta att känna och klämma på gör ofta succé. Gåvagnar eller leksaker på hjul som kan puttas eller dras är roliga och badleksaker alltid välkomna. Om du vill ge en större present som kommer att bli ihågkommen, kan du titta på gungor för utomhusbruk eller gunghästar. Lyckligtvis har de inte börjat lessna på mjuka paket i den här åldern och om det redan finns massor av leksaker, är kläder också uppskattat.

Kalastips

 • Förbered en yta som kan användas för blöjbyte och se till att den är ren och försedd med allt som behövs.
 • Ammande mammor kan uppskatta ett lugnt rum att amma i.
 • Små krypande, klättrande och gående gäster kan ta sig in överallt – kom ihåg att kolla trappgrindar och andra säkerhetsanordningar.
 • Ställ undan prydnadssaker som lätt går sönder.
 • Skaffa asyl för husdjur i separat rum eller ett annat hem (för deras skull!).
 • Håll ett vakande öga på kalastillbehör som bestick (plastbestick går lätt sönder) och smådelar och städa undan efter maten.
 • Bebisar leker i tandem, inte tillsammans – erbjud en variation av leksaker på en rymlig, säker yta.
 • Ta det lugnt – låt födelsedagsbarnet och de mindre gästerna bestämma tempot.
 • Delegera fotograferandet/videofilmandet – du kommer förmodligen inte att ha tid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s