10 månader!

I går fyllde lilla H 10 månader! Hon börjar bli så stor vår lilla tjej…

Större rörlighet

Vid tio månaders ålder kan de flesta barn krypa bra på händer och knän, med raka armar och bålen parallell mot golvet. Många bebisar försöker tidigare, men lyckas inte riktigt förrän vid den här åldern. Nu kan också bebisen sitta bra och kanske också gå med stöd av möbler — eventuellt till och med släppa och stå utan stöd helt kort.

När bebisen kan stå med stöd, kommer den att upptäcka nya sätt att få stöd, krypa uppför trappor och röra sig runt rummet. det försöker gå om man håller den upprätt i rätt position och kanske försöker böja sig ner från stående för att plocka upp en leksak. De första stegen — och mycket mer motion för din del — ligger nu runt hörnet.

Hon kryper nu utan prolem, och snabb är hon också. Hon har just börjat lära sig att sätta sig upp själv från krypställning. Hon reser sig mot det mesta just nu, men kan inte ta sig därifrån utan att ramla ännu. Hon har inte börjat gå utan stöd.

Gripa med fingrarna

Bebisens fingrar blir nu mer rörliga. Den kanske kan använda pincettgreppet nu, utan att ta stöd med handleden mot underlaget (nu när ditt barn äter fast föda, är det lika bra att vänja sig vid att det knastrar under fötterna kring matbordet). Små saker fascinerar och inbjuder fortfarande till att stoppas i munnen; helt OK så länge de är ätbara och inte så små att de utgör en kvävningsrisk.

Plockar och pillar på allt!

Blomstrande personlighet

Förmodligen har ditt barns personlighet verkligen börjat komma fram nu. Din bebis kanske är väldigt social och öppen, eller mer reserverad och tillbakadragen. Bebisen upprepar ljud, gestikulerar för att få din uppmärksamhet och kanske vinkar om den ser dig gå mot dörren. Den egna viljan börjar också ge sig uttryck, vilket du säkert märkt om du t ex försöker sätta bebisen i bilstolen när den inte är på humör.

Instämmer till fullo!

Hur du hanterar rädsla

Ibland kommer ditt barn att visa rädsla inför okända företeelser eller saker som tidigare inte uppfattats som skrämmande, t ex dörrklockan. När det händer, är det bästa du kan göra att lugna och trösta och säga att allt är OK, att du är där och att det inte är någon fara.

Nä, vi har inte märkt någon större rädsla ännu. Hon kan ibland reagera lite om någon nyser häftigt…

Pratkvarnar

Nu börjar ditt barn förstå enklare ord och meningar, så det är viktigare än någonsin att prata mycket med varandra. Hjälp din blivande pratkvarn utveckla sitt språk genom att upprepa de ljud ditt barn använder på vuxenspråk. Om bebisen säger ”baubau” och du förstår att den är törstig, kan du svara ”Vill du ha något att dricka?”. Det är klokt att inte använda babyspråk just nu — det kan vara roligt, men det är bättre för ditt barns utveckling att höra hur ord ska uttalas.

Det kanske kan kännas fånigt ibland, men att ha ”konversationer” med ditt barn är ett av de bästa sätten att hjälpa till med språkutvecklingen. När bebisen säger en lång ”mening”, kan du t ex svara ”Säger du det? Vad intressant.” Som svar får du förmodligen ett leende och en fortsatt babblande bebis. Snart kommer du att kunna urskilja ord eller gester du faktiskt förstår, liksom andra former av kommunikation, som pekande eller olika ljud.

Det är utmärkt att prata och beskriva vad det är du håller på med för bebisen, vare sig det är tömma diskmaskinen och ställa tillbaks saker i skåpen, eller laga mat. När du sätter bebisen i vagnen, kan du säga ”Sådär ja, nu sitter du ganska bra i din blå vagn. Ska vi ta och gå till parken nu?” Du kan också sjunga sånger och visa gester som hör ihop med ord, eller leka ord- eller sånglekar med handrörelser.

Snart kommer sammanhanget att klarna. Innan du vet ordet av, kommer bebisen att kopiera vad du gör och säga ”mamma” eller ”pappa” när den tittar på dig (vem som kallas vad kan vara lite oregelbundet i början).

Det där är jag dålig på; att beskriva och berätta vad man gör. Måste genast provas! Hon verkar förstå ordet ”lampa” ganska bra, och tittar och sträcker händerna mot taket. Annars säger hon fortfarande ”mamma”, ”pappa”, ”titta” (ungefär, i alla fall) och ”nä, nä, nä”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s