9 månader!

I dag blir lilla H nio månader:

Nästan gå

Bebisen kommer snart att lära sig gå på riktigt. I den här åldern kan bebisar oftast krypa uppför trappor och ta sig fram till fots med stöd av möbler. Ett fåtal niomånaders bebisar tar också några steg — med stöd. Ditt barn håller också på att lära sig böja på knäna för att sätta sig ner från stående (vilket är svårare än man kan tro!).

Du kan uppmuntra din bebis genom att stå eller sitta framför den med utsträckta händer, genom att hålla den i händerna och hjälpa den gå mot dig, eller genom att skaffa en lämlig gå-leksak som bebisen kan få stöd av och gå framåt med (bäst är de som ger bra stöd och har en bred bas).

Nu är det nödvändigt att barnsäkra ditt hem. Ett bra ställe att börja med är lås för de skåp som du inte vill att bebisen ska ha tillgång till — bebisar dras osvikligt till sådana.

Skor? Inte ännu

Många föräldrar börjar fundera på att skaffa skor när bebisen börjar stå och lära sig gå. Men de flesta experter anser att det är helt onödigt tills ditt barn regelbundet går utomhus. Att gå barfota gör fötterna och benen starkare och kan dessutom, enligt Penelope Leach i Barn – De första fem åren, göra det lättare att hålla balansen, eftersom nakna fötter bättre kan känna underlaget.

Leka och lära

Nu kan ditt barn lägga saker i en behållare och ta ut dem efteråt. Ställ fram en hink och färgglada klossar för att ge möjlighet att träna denna nya färdighet. Leksaker med rörliga delar som hjul, spakar eller luckor som går att öppna, är också roliga. Rejäla golvleksaker med hjul är kul att köra på golvet.

Din bebis blir mer och mer tydlig i sina åsikter och behov, vilket du kommer att märka om du tar ifrån den en leksak.

Ungefär hälften av alla niomånadersbebisar kan initiera lekar där man ger och tar emot saker. Var med i leken när du kan; pröva att t ex rulla en boll till bebisen och se om den rullar tillbaks den. Ge en sorteringsleksak av något slag till bebisen och se om den sorterar bitarna, eller ger dem tillbaks till dig.

Att hantera separation

Separationsångest kulminerar i allmänhet nu och under de kommande månaderna. Det är helt normalt för en niomånaders bebis att vara jätteklängig med dig och rädd för alla andra, men det kan vara jobbigt för andra familjemedlemmar som också vill vara med och bry sig. Det kan hjälpa om du pratar med dem och ber dem ta det lugnt när de närmar sig bebisen och kanske rentav låter bebisen visa initiativ till att vilja ta kontakt först.

Det är helt OK för bebisar att använda tumme eller napp för att lugna sin oro för andra. Det är en av de få medel som står till buds för bebisar att lugna sig själva.

Försöka resa

Det här kan vara en jobbig tid att resa med bebisar. Barn tycker om förutsägbarhet och resande ändrar rutiner. Om du måste resa, kan det vara bra att vara förberedd på att din lilla reskamrat kan vara grinig och klängig. Ta med distraktioner — bilderböcker, leksaker som gör ljud och, viktigast av allt, favoritnallen/snuttefilten. Om ditt barn använder napp, kan det vara bra att ha med några reserver. De verkar ofta försvinna när du behöver dem som mest.

Språkförståelse

Den ström av ord som ditt barn omgivits av sedan födseln börjar nu få effekt. Vid det här laget förstår ditt barn mycket mer av språket än det kan göra bruk av och ”babblandet” börjar förmodligen likna ord och stavelser, till exempel ”ma” och ”pa”. Däremot är de vid den här åldern förmodligen inte egentliga försök till ord, utan mer delar av den repertoar av ljud som står till buds.

Ditt barn förstår fortfarande mer av tonen och sättet du talar på, än det du faktiskt säger. Ju mer du pratar med bebisen under dagens lopp, desto mer lär den sig om kommunikation. En studie har funnit, att en av de mest tillförlitliga markörerna för intelligens senare i livet är, hur många olika ord bebisar hör varje dag. Radio och TV i bakgrunden har inte samma effekt — för att stimulera din bebis förståelse måste den få höra språk som används interaktivt.

Vid nio månaders ålder börjar bebisar förstå innebörden av ordet ”nej” — men det innebär inte att de nödvändigtvis följer instruktionen. Men de reagerar i allmänhet om du säger eller ropar deras namn genom att upphöra med vad de håller på med och vända sig mot dig. Stimulera detta genom att använda ditt barns namn ofta i tilltal.

En reaktion på ”9 månader!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s