7 månader!

Studs, studs
Nu kan bebisen bära en del av sin kroppsvikt på benen – och älskar att studsa på dem. Dessutom kan den nu förmodligen sitta utan stöd (vilket gör att den kan ha två fria händer för undersökande verksamhet) och vända sig runt i sittande position efter något den vill ha. Eventuellt har bebisen till och med lärt sig ta sig upp till sittande med armarnas hjälp från att ha legat på mage.

Grabba tag
Finmotoriken utvecklas också. Vid det här laget kan bebisen förmodligen plocka upp en sak med ena handen och flytta den till den andra handen utan större svårighet. Den kanske också kan knäppa händerna och dricka från en mugg med två handtag (om du hjälper till lite). Inom kort kommer du förmodligen att märka att ljudnivåerna stiger – inte bara därför att din bebis blir mer ”pratsam”, utan också därför att det kommer att bli jättekul att slå saker mot varandra.
Du kan uppmuntra finmotoriken genom att lägga en leksak bebisen vill ha precis utom räckhåll. Om bebisen börjar gråta för att den inte riktigt kan få tag på saken i fråga, kan du ge lugn och positiv uppmuntran – men inte leksaken. Gråten är bara ett uttryck för frustration och du hjälper ditt barn på vägen mot större fysisk självständighet om du inte gör allting. Efter några få försök kommer bebisen att lära sig hur man lutar sig fram för att nå en sak och sedan sätter sig upp igen. Naturligvis kommer detta att ge upphov till nya idéer – snart kommer bebisen att gunga fram och tillbaks på händer och knän och kan kanske till och med börja krypa eller rulla runt om och om igen för att förflytta sig i rummet. Uppmuntra genom att klä ditt barn i sköna, mjuka kläder.

Tandsprickning
Tandsprickningen har kanske redan börjat för ditt barn (det sker oftast vid fem eller sex månader, men kan ske så tidigt som vid tre månader eller så sent som vid tolv) – ungefär vid den här tiden brukar man kunna se de två framtänderna i överkäken. Var inte orolig om ditt barn har mellanrum mellan tänderna; de växer ofta fram i lite konstiga vinklar men brukar rätta till sig när alla 20 mjölktänderna har kommit. När tandsprickningen har börjat kan du vänta dig ihålligt dreglande och experimenterande med nya ljud och läten. Det känns såklart nytt och konstigt att ha tänder i början!

Gränserna testas
Du kanske redan försökt klargöra att telefonen inte är en leksak, eller att det inte är OK att kasta skallran i ansiktet på folk. I den här åldern är det vanligt att bebisar börjar testa gränserna genom att göra tvärtemot vad du säger, eller bara strunta i det. Men det är inte egentlig olydnad eller trots – snarare nyfikenhet och kort minne. En bebis kommer inte nödvändigtvis ihåg saker mer än korta stunder. Den bästa taktiken är ett enkelt ”nej” och att sedan försöka distrahera.

Separationsångestens början
Om din bebis visar tecken på oro när du är någon annanstans under dagen, kan denna oro visa sig ännu tydligare på natten. När bebisen vaknar och vet att du är i närheten, kommer den förmodligen att försöka få din uppmärksamhet. Det kan vara svårt att veta hur du ska hantera situationen – hjärtat säger kanske att du ska ta bebisen i famnen och natta den i din säng, medan andra röster säger att det är att skämma bort och bara lägger grunden till dåliga vanor. Var inte alltför orolig över detta. Du skämmer inte bort ditt barn genom att då och då vara lite extra beskyddande, även om det kanske inte behöver ske varje gång det händer. När separationsångesten släpper, så kan du lära ditt barn att sova själv igen. Men om ni har en stor och alltid välkomnande familjesäng i er familj, kommer du ändå alltid att finnas till hands.
Ditt barns beroende av din närhet under den här perioden kan kännas både mysigt och frustrerande. En tvättkorg innehållande både bebis och leksaker, som enkelt kan flyttas från rum till rum, kan vara till hjälp när du behöver få saker gjorda.

Igenkännande
Nu deltar bebisen aktivt i gömma/tittut-lekar och kommer ihåg vad som händer i slutet av sånglekar. Den har också större förmåga att tolka tonfall och röstläge och kan reagera med tårar om du talar med arg röst.

Hur objekt relaterar till varandra i rummet
Ditt barn börjar förstå hur saker och ting relaterar till varandra i rummet. Detta kan ta sig uttryck genom att bebisen börjar sortera leksaker eller gruppera saker som klossar efter storlek. Och om bebisen tittar på sin spegelbild i ett fönster och du plötsligt dyker upp bakom den, kommer den förmodligen att vända sig om istället för att tro att du dykt upp inne i spegelbilden.
Om du undrat varför tittut och gömma-saker-lekar är så alltigenom fascinerande, så är det för att ditt barn nu börjar förstå att saker inte försvinner bara för att man inte kan se dem hela tiden, alltså håller på att utveckla s k objektpermanens. En favoritlek för sjumånadersbebisar är att gömma saker under en filt, som de sedan kan upptäcka.

Lek som stimulerar
Bebisar gillar att leka samma lek om och om igen, därför att de tycker om förutsägbarhet. Utöver tittut, så kan ni också leka sång- och rimlekar, gärna de som för med sig handrörelser eller andra aktiviteter.
I den här åldern börjar bebisar ofta visa intresse för kramdjur av olika storlekar. Ofta blir ett särskilt djur den absoluta favoriten, som sedan måste följa med överallt och aldrig får tvättas, oavsett tillstånd. Trots detta är det bra att se till att nya kramdjur är säkra, välsydda och tvättbara. Bollar, stapelbara koppar, gubben i lådan och stora dockor uppskattas också ofta.
Om ditt barn har en eller två speciella favoritleksaker, kanske du börjat ifrågasätta talesättet ”som att stjäla godis från småbarn”. Det kanske inte är svårt att ta dem, men protesterna kan vara nog så ljudliga!

2 reaktioner på ”7 månader!

  1. Vilken ”full-rulle-helg” du verkar ha haft =)

    Du har varit med o tävlat hos mig tidigare..blidde tyvärr ingen vinst då men nu har jag dratt i gång en ny spännande tävling där du har chansen igen 😀

    Ha en jättebra dag!

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s