6 månader, del II

Fingerfärdighet
Vid ungefär sex månaders ålder (ibland lite senare), så är bebisens handrörelser så utvecklade att den kan dra ett objekt emot sig. När bebisen lärt sig att dra en leksak till sig, kommer den att börja flytta saker från ena handen till den andra. Dessutom kommer den att upptäcka att det kan vara lika roligt att släppa tag, som det är att gripa tag. I kombination med en gryende förståelse av orsakssammanhang, kommer detta att göra ditt barns värld mycket mer intressant – och din värld mycket rörigare…

Höger- eller vänsterhänt?
Det är fortfarande för tidigt att avgöra om ditt barn är höger- eller vänsterhänt. De flesta barn byter favorithand då och då i den här åldern. Det är inte förrän i två-treårsåldern som sann höger- eller vänsterhänthet visar sig.

Rulla, rulla liten bulle
I den här åldern, har de flesta bebisar lärt sig att rulla runt åt båda håll. Det är säkert roligt för er båda, men nöjet kan för din del blandas med lika delar förskräckelse. Håll inte bara ett öga, utan också en hand, på bebisen då du byter blöja och lämna den aldrig utan uppsikt på en säng eller annan upphöjd yta. Om du använt dig av ett skötbord för blöjbyte fram tills nu, så kan det till och med vara idé att överväga om det är bättre att flytta verksamheten till golvet istället.

Ditt lilla salongslejon
I den här åldern brukar bebisar inte bara acceptera uppmärksamhet från främlingar – de söker den till och med själva. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer du kanske att se början till rädsla för främmande människor, men vid sex månaders ålder är bebisar vanligtvis ganska toleranta: I stort sett vem som helst som närmar sig dem med ett leende och lyfta ögonbryn brukar tas emot som en skojig ny vän. Men du har ingen orsak att känna dig utanför – mamma och pappa är alltid viktigast.

Din bebis börjar nu förstå att dess handlingar, önskade liksom oönskade, ger reaktion från dig, så från och med nu (och i många år framöver) kommer ditt barn att göra i stort sett allt för att få din uppmärksamhet. Än så länge är det mesta gulligt och roligt, men i takt med att barn växer, så brukar de hitta på bus för att skapa reaktioner och få uppmärksamhet. Var smart: Ge massor av beröm för påhitt och beteenden som du vill se mer av. 

En sak är helt säker: Fler medel än gråt står nu till buds för att påkalla din uppmärksamhet. Du kan förvänta dig kroppsrörelser, ljud och så vidare. Under de kommande tre månaderna kommer din bebis att utveckla ett alldeles personligt sätt att kommunicera sina tankar, behov och önskningar.

Verbal Följa-John
Sexmånadersbebisar älskar lekar, särskilt de som involverar ljud och språk. Låt bebisen leda ibland och härma de ljud som den gör. När det är din tur, funkar det ofta bra att göra djurläten som bebisen kan härma och skratta åt.

Pratkvarnen
Vid sex månaders ålder så både ser och hör ditt barn världen nästan lika bra som du. Kommunikationsfärdigheterna utvecklas snabbt och inkluderar tjut, bubbelljud, oktavhopp som skulle göra en operasångare avundsjuk och babblande. Ungefär hälften av alla barn babblar i denna ålder – dvs de upprepar en stavelse som ”ba”, ”ma” eller ”ga” om och om igen. En del sätter till och med ihop stavelser till mer komplexa ljud. Du kan uppmuntra ditt barns språkutveckling genom att svara på dessa ljud och kanske göra en lek av det (”fåret säger ‘bäää’, ”geten säger ‘määä,'” och så vidare), eller genom att lyssna och visa stort intresse för det ditt barn säger. Bebisen känner nu också igen olika tonfall och kan till exempel börja gråta om du talar med hög eller hård röst.

Att blåsa bubblor i ett glas med vatten och ett sugrör är ett partytrick som garanterat roar.

Stimulera sinnena
Din bebis använder alla sinnen för att utforska världen runtomkring. Se till att det finns massor av säkra saker att ta i och tugga på. Att klämma på en mjuk gummiboll, klappa på en bit mjuk fuskpäls, tugga på en kyld bitring eller lyssna på en bjällra inne i ett kramdjur är alla aktiviteter som kan fascinera i denna ålder.

Din egen sagostund
Högläsning blir ännu roligare nu, när ditt barn kan vara mer uppmärksam på bilder och kanske gosa i ditt knä en stund. Oavsett ditt barns ålder, är högläsning en aktivitet som kan ge både barn och föräldrar en stund av närhet och nöje.

Visst har jag fina tänder?

Lilla H kan utan problem dra till sig förmål, och flytta dem mellan händerna. Att släppa saker på golver blir bara roligare och roligare… och det har också hänt att hon kastat saker från vagnen ner på marken. Hon vickar och vrider också på handlederna på ett roligt sätt.

Hon rullar mer är gärna över på mage mest hela tiden, men är inte lika bra på att rulla tillbaka, men det går för det mesta. Hon sover också helst på mage nu.

Hon älskar uppmärksamhet, och ler glatt mot alla som tittar eller ler tillbaka. men det får inte bli för mycket och närgången uppmärksamhet, för då blir hon snart trött och ledsen i stället. Hon hatar att vara ensam, och vill ha sällskap och underhållning hela tiden. Tiden då hon kunde sitta bredvid en i babaysittern är förbi, men matstolen går bra.

Vi sjunger och gör ljud tillsammans och ibland skrattar vi så vi kiknar. Högläsning har jag varit ganska dålig på hittills.

Leksaker av alla de slag är roliga, men oftast bara en kort stund. Det är faktiskt nappen som är mest intressant att vrida, vända, bita och tugga på just nu. Måste kolla dem regelbundet så att de är hela!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s