Mmmm…morot!

I dag på kvällen fick lilla H för första gången smaka min hemlagade barnmat! Vilken lycka! Hon gapade som en fågelunge och åt upp alltihop. Visserligen verkade hon VÄLDIGT hungrig, men ändå…

I går kväll fixade jag jordärtskocks-/morotspuré och sötpotatispuré. Lätt som en plätt var det, och roligt. I dag fick hon smaka jordärtskocka och morot, och jag la i en klick smör när jag serverade. Det blev katrinplommon till efterrätt. Det verkar fungera bra med plommonen, för i morse var det ett stort lass i blöjan efter ett par dagars upphåll på den fronten (hon har fått några droppar Lactulos emellanåt också).

Efter en timme fick hon en skvätt ersättning och nu sover hon sött, förhoppningsvis mätt och belåten. I morgon ska hon få prova min egengjorda aprikospuré till dessert, för de hade legat i blöt under natten till i dag.

Jordärtskocka + morot

  1. Skala morötter och skär den i slantar. Skala och skär jordärtskockor i fyra delar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka i 5-10 minuter tills de känns mjuka.
  4. Mosa eller mixa.
  5. Blanda i lite vatten, modersmjölk eller ersättning om det behövs för att få lagom ätkonsistens.
  6. Servera med en klick smör, raps- eller olivolja.

OBS! Kokvatten fungerar också bra att späda med, men INTE när du kokat morötter då det innehåller nitrat!

Jag spädde med lite ersättning innan jag mixade, men det hade inte behövts, då det blev löst ändå. Så mixa helst innan och späd efteråt om det behövs. Morötterna tog längre tid att koka än skockorna, så jag fick fiska upp skockorna innan de blev totalt mosiga. Måste skiva morötterna tunnare nästa gång. Man kan också göra puré på bara morot eller jordärtskocka, så klart.

En stavmixer kan jag verkligen rekommendera, superlätt att få fin puré med. Jag försökte först mixa direkt i kastrullen (efter att ha silat bort vattnet), men den var för grund och jag vill inte måla om köket… Morot har verkligen en stark färg! Så mixa gärna i en djup skål/bunke för säkerhets skull.

Köpte en pipmugg idag, så att lilla H kan dricka vatten till maten. Jag tycker det är svårt att få henne att dricka ut nappflaskan när hon sitter i stolen, och att dricka ur glas/kopp är inte heller så lätt. Det blev mindre spill med pipmugg, men hon tyckte den var lite konstig, men rolig att tugga på. Vi får öva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s