17 veckor!

Oj, jag glömde ju att lilla H blev 17 veckor i måndags…

 månader och  vecka

Du kanske redan fått höra råd om att det är dags att introducera fast föda? Då kan det vara bra att veta, att senaste rön rekommenderar enbart amning till sex månaders ålder. Men när det väl är dags, är det bäst att se det hela som något av en lek och låta bebisen ha kul och upptäcka nya, spännande smaker och texturer.

Du kanske har delade känslor inför ditt barns snabba utveckling – var tar den där lilla, lilla bebisen vägen? Den kanske är stark nog att sitta upp utan stöd några ögonblick nu. (Håll dig i närheten, det kan bli bakslag.) Många forskare anser, att fyramånadersbebisar förstår alla de grundläggande ljud i deras modersmål. Eventuellt kan du få höra ljud som ma-ma och pa-pa denna månad, men de är ännu inte ord med specifik betydelse i egentlig mening.

”Din bebis vet att den är stjärnan i showen och precis som andra stora stjärnor vill den ha allas ögon på sig. Särskilt vill barnet naturligtvis ha din uppmärksamhet, så bli inte förvånad om det tappar saker med flit, bankar på saker eller ropar till då du råkar ägna dig åt något annat.”

Ditt barn visar mer och mer av sin personlighet för varje dag som går, vilket är ett sant nöje att iaktta. Bebisar kommunicerar med hela ansiktet och kroppen, så det kan vara väldigt underhållande. Du kan hjälpa till genom att imitera bebisens rörelser och ljud. Det bekräftar för bebisen, att den når fram till dig.

Har du funderat på att starta eller ansluta dig till en föräldracirkel som hjälper varandra med barnpassning? Ett alternativ är, att se om det finns en familjemedlem eller annan pålitlig barnvakt som kan hjälpa dig och din partner att få lite vuxentid.

Den andra dosen vaccinationer för difteri, kikhosta och stelkramp (trippelvaccin), polio och Hib (en form av hjärnhinneinflammation/meningit) kommer att ges vid fem månaders ålder.

Din CD-samling kanske innehåller musik som kan roa även din bebis? Gå igenom gamla favoriter och se vad du får för respons.Nu när du har mer ansvar, kan det vara värt att titta på legala arrangemang, som till exempel testamenten. Det låter som en morbid idé och ingen vill att något oväntat ska hända, men det kan vara bra att veta hur lagen ställer sig.

En reaktion på ”17 veckor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s