11 veckor!

2 månader och 3 veckor

Nu har ditt barn eventuellt utvecklat nog styrka för att göra mini-armhävningar. Under de närmaste veckorna kommer bebisens muskler att bli starkare, den kommer att kunna lyfta huvud och axlar från marken och se sig om på samma gång. Du kan stimulera denna utveckling genom att låta bebisen ligga på mage på golvet korta stunder varje dag. Gradvis kommer barnet lära sig överföra sin tyngd från underarmarna till händerna och lyfta sig upp ännu högre. Kom ihåg att det är jobbigt att hålla huvudet så högt; i början kommer bebisen inte att orka med för långa stunder, även om den är aldrig så nyfiken på vad som pågår runt omkring.

Jollrandet är din bebis sätt att säga att den är glad och belåten. Barn behöver leka med ljud precis som de behöver leka med händer och fötter. Du kan visa att du hör genom att jollra eller prata tillbaks; ni kanske t o m kan ha en dialog på detta sätt. Du kan också spela in bebisljuden på band – det är jätteroligt att ha detta som minne längre fram.

Lilla H lyfter huvudet mer och mer när hon ligger på mage, men lyfter inte axlarna ännu. Hon har heller inte varit så överdrivet intresserad av att försöka rulla runt nu på ett tag. I går upptäckte hon babygymmet med ett nytt intresse och jollrade som jag aldrig hört henne jollra förut.

Uppdatering: jag upptäckte här om kvällen att hon kunde lyfta axlarna korta stunder och mest en i taget…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s